BinnenlandsBestuur | 4 juni 2014 | Freek Blankena
De gemeenten Tilburg, Arnhem, Den Haag en Deventer werken aan een proef met Govroam, dat ambtenaren van verschillende overheden de mogelijkheid moet bieden automatisch op elkaars wifi-netwerk te worden toegelaten. Technisch lijken er weinig beperkingen.
Eén keer inloggen
Govroam is een overheidsvariant op Eduroam, dat internationaal in de onderwijswereld in gebruik is. Een student uit Utrecht kan zich zo ook op een universiteit in het buitenland automatisch op het lokale wifi-netwerk identificeren, zonder daar steeds een toegangscode voor te regelen. Toegang tot bepaalde delen van het lokale netwerk (en printers) wordt daarmee ook mogelijk. In de komende maanden gaan de vier genoemde gemeenten een test uitvoeren met Govroam, met een deel van hun medewerkers. “In de proefperiode zal een aantal personen uit Arnhem bijvoorbeeld automatisch in Deventer kunnen werken”, zegt Paul Francissen, die voor de gemeente Deventer het Govroam-project trekt. Ze moeten zich op een nieuwe lokatie alleen de eerste keer goed aan te melden met hun eigen gegevens.
Technisch niet lastig
Technisch zijn er waarschijnlijk weinig belemmeringen voor Govroam, denkt Francissen. Het is een kwestie van het koppelen van de ‘active directory’ van de gemeente (of andere overheid) aan een server die bij Surf staat (de organisatie die voor de onderwijwereld ook Eduroam beheert). “Het is wel de vraag of het binnen de ICT-architectuur van een overheid past.” Maar daarnaast is er nog de ‘governance’-vraag. “Wat wordt het beleid? Welke organisaties mogen er allemaal op?” Daarover verwacht Francissen in september meer duidelijkheid.
Beheer regelen
Hij voorziet een groot aantal partijen dat uiteindelijk zal willen en kunnen aansluiten op Govroam. Dan zal er wel een landelijk punt moeten komen waar beheer en administratie worden ondergebracht. De centrale ‘Radius’-server voor Govroam staat nu nog bij Surf, maar dat is in principe geen organisatie van en voor de overheid. Franciessen: “Govroam is een federatieve samenwerking tussen overheidsorganisaties, dus je hebt een onafhankelijk coördinatiepunt nodig.” Er zijn ook vergelijkbare initiatieven in België, Oostenrijk en Slovenië. Wellicht hoeft het wiel dus niet overal uitgevonden te worden.